به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، حضور مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا در کشورمان به عنوان يک موضوع مهم در زمينه پرونده هسته اي کشورمان تلقي مي شد. مساله اي که با حواشي بسياري در داخل و خارج از کشور همراه بود. کاترين اشتون پس از ورود به کشورمان با مقامات بلند پايه ايران اعم از رئيس جمهور، رئيس مجلس شوراي اسلامي، وزير خارجه، دبير عالي شوراي امنيت ملي و ... ديدار و گفت وگو کرد. اما در اين ميان ديدار وي با يکي از محکومين اغتشاشات سال 88 موضوعي است که نمي توان به سادگي از کنار آن گذشت و در اين زمينه عملکرد دستگاه ديپلماسي کشورمان نيز زير سئوال مي رود. چراکه بدون شک ديدار جنجالي اشتون بدون برنامه قبلي صورت نگرفته است و تحرکات سياسي اشتون در تهران، نقض حاکميت سياسي ايران و دخالت در امور داخلي کشورمان با برچسب حقوق بشر تلقي مي شود. زماني که تيم ديپلماسي کشورمان سرگرم هماهنگ کردن ديدارهاي فشرده رسمي و ديپلماتيک بود، کاترين اشتون برنامه خود را براي زير سئوال بردن حقوق بشر در ايران و تهيه خوراکي براي سناريوي آينده مذاکرات هسته اي را اجرا مي کرد.
عدم پويايي و ابتکار عمل تيم ديپلماسي کشورمان و طرح ريزي برنامه هايي صرفا رسمي که براي ورود مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا در کشورمان تدارک ديده بود نشان داد که تيم ديپلماسي کشورمان برنامه راهبردي و تاکتيکي درستي در اين موارد ندارد و چندان به طور حساب شده در مقابل سياست هاي غرب عمل نمي کند. چه اينکه مساله حقوق بشر، سوژه تازه مقامات غربي در برخورد با مساله هسته اي کشورمان است و اين چيزي است که پيشتر از اين به خوبي در سخنان اکثر مقامات غربي مشهود بود اما دستگاه ديپلماسي کشورمان نه تنها اجازه تحرکات بيش از حد و دخالت در امور داخلي کشورمان را به نماينده غرب داد بلکه به طور انفعالي با اين موضوع برخورد کرد.
اشتون در بيانيه اي که پس از پايان سفر دو روزه اش به تهران منتشر کرد ، اعلام کرده است: کسي نبايد از اينکه در سفر من به تهران تمرکز زيادي بر موضوع حقوق بشر بود، تعجب کند، من با فعالان زن در ايران درباره شرايط زنان در اين کشور گفت و گو کردم ،فعاليتهايي که از روزنامهنگاري تا کمک به پناهندگان افغان، بخشهاي مختلف جامعه مدني را در بر ميگيرد."
از اين جهت به خوبي مي توان ديدار اشتون با سعيد جليلي، مسئول سابق پرونده هسته اي کشورمان را نيز مورد ارزيابي قرار داد. غربي ها در اين زمينه به خوبي مي دانند که همواره در زمينه هسته اي تنها با مقامات نظام جمهوري اسلامي مواجه نيستند و مردم ايران در اين زمينه نقش موثري را ايفا مي كنند. در اين جهت نيز ديده شده است که هرگاه برخي از مقامات کشورمان به طور انفعالي در اين زمينه حرکت کرده اند، حرکت جامعه به طور مداوم بر يک مبنا بوده است و ازاين جهت غربي ها در پي آن هستند که شايد بتوانند اينرسي جامعه ايران را با يک عامل خارجي بر هم زنند و همواره غرب به دنبال آن عامل خارجي بوده است و گاها اين موضوع را در قلب جامعه ايران مورد بررسي قرار داده اما کماکان با بن بست در اين زمينه روبرو شده است.
موضوع ديدار اشتون با جليلي نيز در همين زمينه قابل تحليل است. اشتون تنها براي ديدار رسمي و بازديد از آثار باستاني اصفهان به ايران نيامده است؛ بلکه بررسي شرايط و آراي مختلف در ايران براي مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا و استفاده از پتانسيل هايي که منفعت غرب را تامين مي کند، بيش از اين موارد براي اشتون به عنوان يک ديپلمات جذابيت دارد. از اين رو وي سعي كرد پتانسيلهاي مختلف و آراي مختلف و فضاي داخلي كشورمان را در اين زمينه به خوبي بسنجد.
موضوع ديگر سادگي برخورد دستگاه ديپلماسي کشورمان با حضور اشتون در ايران است. دستکم اشتون با شکل و شمايلي موجه خود به خوبي نشان داد که اين مساله که به هيچ عنوان نمي توان به غربي ها اعتماد کرد، نظريه اي اثبات شده است. تيم ديپلماسي کشورمان اگر به فرامين رهبر معظم انقلاب در اين زمينه به خوبي گوش فرا مي داد امروز اينگونه مقهور حربه تازه غرب نمي شد. در اين ميان به خوبي مي توان جاي خالي آرميتا و عليرضا فرزندان شهيدان هسته اي کشورمان را در ميان ديدار کنندگان رسمي با کاترين اشتون را به خوبي مشاهده کرد. دستکم تيم ديپلماسي کشورمان مي توانست به جاي قرار دادن برنامه سفر اشتون به اصفهان و نشان دادن معماري اصيل اسلامي به يک فرد سياسي و پر کردن چمدان هاي اشتون از پسته و گز، ديداري را با فرزندان و خانواده شهداي هسته اي کشورمان تدارک ببيند تا به غربيها طعم تلخ نقض حقوق بشر را بچشاند.
به هرجهت به نظر مي رسد که انفعالي که در کار تيم سياست خارجي کشورمان در سفر اشتون به کشورمان ديده مي شود با صدور بيانيه و گلايه سخنگوي وزارت خارجه کشورمان حل نمي شود. تعيين راهبرد و تاکتيک هاي مشخص در چنين مواردي کاملا ضروري است و دستگاه ديپلماسي کشورمان بايد بداند که تنها مجري مراسمات رسمي نيست و بايد در اين زمينه از خود ابتکار عمل نشان دهد تا در آينده در پاي ميز مذاکرات با دست پر حاضر شود.
منبع:افکار